Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βάλτερ Χάλσταϊν: η δύναμη της διπλωματίας ως κινητήρια δύναμη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Σκοπός της κοινής αγοράς είναι η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης

Βάλτερ Χάλσταϊν

Ζωή και ιστορικό πλαίσιο

Ο Χάλσταϊν προσέγγισε τη θέση του ως προέδρου της Επιτροπής με την ίδια προσήλωση για την ευρωπαϊκή ενότητα, καθώς και τις εξειδικευμένες γνώσεις και την πείρα του στον τομέα που ενέπνευσαν τον καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ να τον ορίσει επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη Σουμάν για τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα το 1950. Αυτά τα προσόντα, μεταξύ άλλων, τον βοήθησαν να είναι αποτελεσματικός σ’ όλη τη διάρκεια της 9ετούς προεδρίας του, η οποία διήρκεσε από το 1958 έως το 1967.

Ένα όραμα για την Ευρώπη

Ο Χάλσταϊν ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ενότητας μέσω της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Τα πρώτα βήματα προς την οικονομική ολοκλήρωση που θα καθιστούσαν δυνατή την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών έγιναν στη διάσκεψη της Μεσσήνης το 1955.

Αν και ο Χάλσταϊν αρχικά επιδίωκε την ολοκλήρωση σε όλους τους τομείς και, μάλιστα, το ταχύτερο δυνατόν, η πολιτική πραγματικότητα της εποχής τον έκανε να αναγνωρίσει ότι η σταδιακή ολοκλήρωση των αγορών των κρατών μελών θα ήταν η πλέον επωφελής επιλογή για όλους.

Το 1958 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Ρώμης και ο Χάλσταϊν επελέγη ως ο πρώτος πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.

Ο Βάλτερ Χάλσταϊν σε ομιλία του στις 2 Mαρτίου 1953 στο Στρασβούργο

Δημοσιεύσεις

Περισσότερα για τη ζωή, την εργασία και τη συμβολή του Βάλτερ Χάλσταϊν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα