Ο Βάλτερ Χάλσταϊν αξιοποίησε τη θητεία του ως πρώτου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικοδόμηση της κοινής αγοράς και την προώθηση της ταχείας και βαθιάς ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Ζωή και ιστορικό πλαίσιο
Ο Χάλσταϊν προσέγγισε τη θέση του ως προέδρου της Επιτροπής με την ίδια προσήλωση για την ευρωπαϊκή ενότητα, καθώς και τις εξειδικευμένες γνώσεις και την πείρα του στον τομέα που ενέπνευσαν τον καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ να τον ορίσει επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη Σουμάν για τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα το 1950. Αυτά τα προσόντα, μεταξύ άλλων, τον βοήθησαν να είναι αποτελεσματικός σ’ όλη τη διάρκεια της 9ετούς προεδρίας του, η οποία διήρκεσε από το 1958 έως το 1967.
Ένα όραμα για την Ευρώπη
Ο Χάλσταϊν ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ενότητας μέσω της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Τα πρώτα βήματα προς την οικονομική ολοκλήρωση που θα καθιστούσαν δυνατή την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών έγιναν στη διάσκεψη της Μεσσήνης το 1955.
Αν και ο Χάλσταϊν αρχικά επιδίωκε την ολοκλήρωση σε όλους τους τομείς και, μάλιστα, το ταχύτερο δυνατόν, η πολιτική πραγματικότητα της εποχής τον έκανε να αναγνωρίσει ότι η σταδιακή ολοκλήρωση των αγορών των κρατών μελών θα ήταν η πλέον επωφελής επιλογή για όλους.
Το 1958 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Ρώμης και ο Χάλσταϊν επελέγη ως ο πρώτος πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.
Ο Βάλτερ Χάλσταϊν σε ομιλία του στις 2 Mαρτίου 1953 στο Στρασβούργο
Απόσπασμα από την ομιλία του Βάλτερ Χαλστάιν στο Στρασβούργο στις 2 Μαρτίου 1953
Το κίνητρο που μας ωθεί είναι αρκετά γνωστό. Είναι η ακατάλυτη αίσθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Μόνο με μια ισχυρή, ενωμένη Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι - και ο κόσμος γενικότερα - μπορούν πραγματικά να προοδεύσουν. Μια κατακερματισμένη Ευρώπη θα γίνει τα Βαλκάνια της υφηλίου και θα δίνει συνεχώς το δικαίωμα σε άλλους να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της. Αν θέλουμε να ακούγεται η γνώμη μας πρέπει να μιλάμε με μια φωνή. Και για τον λόγο αυτόν δεν θα πρέπει να δραματοποιούμε τυχόν μεμονωμένα ή σωρευτικά εξισορροπητικά μέτρα που λαμβάνονται όταν υπάρχει ανάγκη.
Δημοσιεύσεις
Περισσότερα για τη ζωή, την εργασία και τη συμβολή του Βάλτερ Χάλσταϊν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα