Направо към основното съдържание

Валтер Халщайн: дипломатическа сила, стимулираща бързата европейска интеграция

Общият пазар има за цел да обедини Европа в политически план.

Валтер Халщайн

Живот и дейност

Халщайн подхожда към работата си на председател на Комисията с отдаденост към европейското единство и разчита на специализираните си знания и опит в тази област, които дават основание на канцлера Конрад Аденауер да го назначи за ръководител на германската делегация на конференцията „Шуман“ за създаването на Европейската общност за въглища и стомана през 1950 г. Тези умения са от голяма полза на Валтер Халщайн през 9-годишния му мандат (от 1958 г. до 1967 г.).

Визия за Европа

Халщайн е непоклатим поддръжник на европейското единство чрез създаването на Европейска икономическа общност. Първите стъпки към тази икономическа интеграция, която дава възможност за свободно движение на хора, услуги и стоки, са предприети по време на Конференцията в Месина през 1955 г.

Въпреки че Халщайн първоначално иска тази интеграция да бъде всеобхватна и да се осъществи възможно най-бързо, политическите реалности по това време го карат да осъзнае, че постепенното сливане на пазарите на държавите членки ще бъде най-полезно за всички.

През 1958 г. Римският договор влиза в сила и Халщайн е избран за първия председател на Комисията на Европейската икономическа общност.

Изказване на Валтер Халщайн на 2 март 1953 г. в Страсбург

Публикации

Още за живота, дейността и приноса на Валтер Халщайн за европейския проект