Ugrás a fő tartalomra

Walter Hallstein: egy diplomata a gyors európai integráció szolgálatában

A közös piac célja Európa politikai egyesítése.

Walter Hallstein

Közéleti szerepvállalás

Walter Hallsteint a Bizottság elnöki székében is ugyanazok a tulajdonságok – szakterületének beható ismerete, gazdag szakmai tapasztalata és az európai egységbe vetett hite – jellemezték, melyek ismeretében Konrad Adenauer kancellár 1950-ben őt bízta meg a német delegáció vezetésével az Európai Szén- és Acélközösséget előkészítő Schuman-konferencián. Ezen és egyéb kvalitásai hasznosnak bizonyultak 1958 és 1967 közötti, kilenc éves elnöksége alatt.

Jövőkép Európa számára

Walter Hallstein rendületlenül támogatta az Európai Gazdasági Közösség megteremtésével megvalósuló európai egységet. Az emberek, az áruk és a szolgáltatások szabad áramlását lehetővé tevő gazdasági integráció felé tett első lépést az 1955-ös messinai konferencia jelentette.

Noha Hallstein eleinte a mindent felölelő integráció mihamarabbi létrehozását szorgalmazta, a kor politikai realitásai arra a felismerésre vezették, hogy a tagállami piacok fokozatos egybeolvasztása lehet a leghasznosabb mindenki számára.

1958-ban életbe lépett a Római Szerződés, és Walter Hallsteint választották meg az Európai Gazdasági Közösség bizottságának első elnökévé.

Walter Hallstein 1953. március 2-i beszéde Strasbourgban

Kiadványok

További információk Walter Hallstein életéről, munkásságáról és az európai integrációhoz való hozzájárulásáról