Skip to main content
Zastava Europske unije Zastava Europske unije

Walter Hallstein: veliki diplomat i zagovornik brze europske integracije

„Jedinstvenim tržištem nastoji se politički ujediniti Europa.”

Walter Hallstein

Život i povijesni kontekst

Hallstein je poslu predsjednika pristupio podjednakom predanošću za jedinstvo Europe, a zahvaljujući njegovoj stručnosti i iskustvu u tom području kancelar Konrad Adenauer imenovao ga je voditeljem njemačke delegacije na Schumanovoj konferenciji pri osnivanju Europske zajednice za ugljik i čelik 1950. Te i mnoge druge kvalitete izvrsno su mu poslužile tijekom devetogodišnjeg predsjedanja, koje je trajalo od 1958. do 1967.

Vizija za Europu

Hallstein je bio vjeran zagovornik europskog jedinstva na temelju Europske ekonomske zajednice. Na konferenciji u Messini 1955. poduzeti su prvi koraci prema ekonomskoj integraciji koja će omogućivati slobodnije kretanje ljudi, usluga i robe.

Iako je Hallstein prvotno htio da integracija bude sveobuhvatna i da do nje što prije dođe, shvatio je da bi za političku stvarnost toga vremena za sve najkorisnije bilo postepeno ujedinjavanje tržišta država članica.

Ugovor iz Rima na snagu je stupio 1958., a Hallstein je izabran za prvog predsjednika Komisije Europske ekonomske zajednice.

Iz govora Waltera Hallsteina održanog 2. ožujka 1953. u Strasbourgu

Publikacije

Više o životu, radu i doprinosu Waltera Hallsteina europskom projektu