Ugrás a fő tartalomra

A Europe Direct választ ad az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekre

Hogyan helyezkedhetek el egy másik európai országban? Milyen jogok illetnek meg, ha repülőjáratomat törlik? Milyen európai uniós támogatást igényelhet a szervezet, ahol dolgozom? Biztonságosan vásárolhatok-e egy másik uniós ország webáruházában? Hogyan garantálja az EU élelmiszereink biztonságát?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülhetnek föl Önben is az EU kapcsán. Tegye fel nekünk kérdéseit, választ adunk rájuk!

Tevékenységünk

A Europe Direct központot az Európai Bizottság működteti. Feladatunk, hogy az EU 24 hivatalos nyelvének bármelyikén, valamint ukránul és oroszul megválaszoljuk az e-mailben vagy telefonon beérkező, Unióval kapcsolatos kérdéseket.

Mi tartozik a hatáskörünkbe?

  • Azonnal meg tudjuk válaszolni az Unióval kapcsolatos általános kérdéseket.
  • Segíteni tudunk Önnek eligazodni az uniós intézmények weboldalain.
  • Fel tudunk kutatni konkrét információkat (adott esetben az Európai Bizottság szakértőinek bevonásával).
  • Meg tudjuk adni Önnek a legjobb információforrások és tanácsadó szolgálatok elérhetőségét.
  • A közszolgálati standardoknak megfelelően helytálló és friss információkkal szolgálunk (a megadott információk azonban nem tekinthetők jogilag kötelező erejű tájékoztatásnak).

Mi NEM tartozik a hatáskörünkbe?

A Europe Direct sajnos nem tud mindenben segíteni Önnek:

  • Nem tudunk panaszt fölvenni vagy problémát továbbítani (de el tudjuk mondani, hová lehet ezekkel fordulni).
  • Nem áll módunkban észrevételezni az EU szakpolitikáit.
  • Nem adhatunk Önnek jogi tanácsot, és nem tudjuk az Ön számára értelmezni a uniós jogszabályokat.
  • Nem foglalkozunk olyan ügyekkel, melyek nem tartoznak az EU hatáskörébe.
  • Nem segíthetünk Önnek nyilvánosságra hozni politikai véleményét. Önnek azonban jogában áll egy-egy konkrét uniós javaslatot véleményezni ezen a weboldalon, illetve követhet minket a közösségi hálózatok bármelyikén, ahol kommentárt is fűzhet tevékenységeinkhez. Beleszólhat továbbá az EU szakpolitikáiba úgy is, hogy részt vesz az országos vagy európai szinten megválasztott képviselők által tartott nyilvános politikai vitákon.

Hogyan lehet a Europe Direct szolgálathoz fordulni?

Szolgáltatásaink ingyenesek. A 00 800 6 7 8 9 10 11 számról az EU bármelyik országából díjmentesen hívhat minket. Elvétve azonban előfordulhat, hogy egy telefonszolgáltató díjat számol föl a hívásért vagy nem engedélyezi a hívást. Ezért lehetővé tettük azt is, hogy az egyes tagállamokból helyi számon is lehessen minket tárcsázni.

A világ bármelyik pontjáról hívhat minket vagy írhat nekünk. Ha az Unió területén kívülről telefonál, a hívásra a helyi standard díjszabás alkalmazandó. Ön az interneten keresztül is kezdeményezhet hívást.

Ha Ön nem nyitvatartási időben (tehát nem munkanapokon közép-európai idő szerint 9.00 és 18.00 között) telefonál, kérjük, hagyjon üzenetet vagy kérjen visszahívást (ehhez töltse ki ezt az űrlapot).

Az írásos megkeresésekre rendszerint 3 napon belül válaszolunk, a bonyolultabb kérdések megválaszolása azonban több időt vehet igénybe. A telefonhívásokat átlagosan 15 másodpercen belül felvesszük.

Your Europe

A Your Europe oldalon további információkat olvashat arról, hogy az EU jogszabályai értelmében milyen konkrét jogok illetik meg Önt, és bizonyos esetekben jogi tanácsokat is kaphat e jogok érvényre juttatásával kapcsolatban.