Siirry pääsisältöön

Europe Direct vastaa EU-aiheisiin kysymyksiin

Miten voin päästä töihin toiseen EU-maahan? Lentoni on peruutettu – mitä palveluja ja korvauksia matkustaja voi vaatia? Mitä EU-tukia yritykseni voi hakea? Voinko tehdä nettiostoksia turvallisesti toisesta EU-maasta? Onko EU säätänyt lakeja elintarvikkeiden laatuvaatimuksista?

Nämä ovat esimerkkejä EU:hun liittyvistä kysymyksistä, jollaisiin Europe Direct -palvelu vastaa.

Toimintaperiaatteet

Europe Direct on Euroopan komission palvelu. Se vastaa yleisön esittämiin EU-aiheisiin kysymyksiin puhelimitse tai sähköpostitse. Asiakaspalvelijoina on EU:n 24 virallisen kielen syntyperäisiä puhujia. Palvelua annetaan myös ukrainan ja venäjän kielellä.

Europe Direct -palvelu

  • vastaa välittömästi yleisiin EU-aiheisiin kysymyksiin
  • auttaa kysyjiä löytämään tarvitsemansa tiedot EU:n toimielinten sivustoilta
  • hankkii kysyjille erikoisaloja koskevaa tietoa, ja kääntyy tarvittaessa Euroopan komission asiantuntijoiden puoleen
  • välittää kysyjälle tietolähteiden yhteystietoja, jotta hän voi pyytää lisätietoja ja neuvoja
  • antaa paikkansapitävää ja ajantasaista tietoa julkisen palvelun edellyttämällä tavalla, mutta sen vastaukset eivät kuitenkaan ole oikeudellisesti sitovia.

Mitä palvelu ei kata

Europe Direct -palvelu ei voi

  • selvittää ongelmatapauksia eikä ottaa vastaan valituksia – mutta se voi kertoa, mihin palaute ja valitukset osoitetaan
  • kommentoida EU:n politiikkaa
  • antaa oikeudellista neuvontaa tai tulkita EU:n lainsäädäntöä
  • käsitellä asioita, jotka eivät kuulu EU:n toimivaltaan
  • auttaa kysyjää levittämään poliittisia mielipiteitä EU-asioista. Huom. EU:n ehdotuksia voi kommentoida julkisten kuulemisten kautta, ja sen toimintaa voi seurata ja kommentoida myös sosiaalisessa mediassa. EU:n politiikkaan voi vaikuttaa myös osallistumalla julkiseen poliittiseen keskusteluun kansanedustajien ja Euroopan parlamentin jäsenten kanssa.

Näin otat yhteyttä Europe Direct -palveluun

Palvelu on maksutonta. Voit soittaa kaikkialta EU:sta maksutta numeroon 00 800 6 7 8 9 10 11. Joissakin poikkeustapauksissa teleoperaattori voi estää tähän numeroon soittamisen tai veloittaa puhelumaksun. Siksi käytettävissä ovat myös maakohtaiset puhelinnumerot.

Europe Direct -palveluun voi ottaa yhteyttä myös EU:n ulkopuolelta. Tällöin puheluista veloitetaan tavanomainen verkkomaksu. Voit soittaa myös internetin kautta.

Puhelinpalveluajat: ma–pe klo 9–18 Keski-Euroopan aikaa. Muina aikoina voit lähettää viestin tai soittopyynnön yhteydenottolomakkeella.

Kirjallisiin kysymyksiin vastataan yleensä 3 päivän kuluessa. Jos kysymys on laaja ja monimutkainen, sen käsittely voi kestää kauemmin. Puheluihin vastataan keskimäärin 15 sekunnissa.

Your Europe -sivusto

Tietoa EU-lainsäädäntöön perustuvista kansalaisten oikeuksista on Your Europe -sivustolla. Joissakin tapauksissa sivuston kautta saa myös oikeudellista neuvontaa lainsäädännön soveltamisesta.