Preskoči na glavno vsebino

Europe Direct odgovarja na vprašanja o EU

Kako poiščem zaposlitev v drugi evropski državi? Moj let je odpovedan – katere so moje pravice? Za katera finančna sredstva EU lahko zaprosi moja organizacija? Ali je spletno nakupovanje v drugi državi EU varno? Ali obstajajo predpisi EU, ki zagotavljajo kakovost hrane?

To so nekatera pogosta vprašanja evropskih državljanov o Evropski uniji, na katera lahko odgovorimo.

Naše delo

Kontaktni center Europe Direct upravlja Evropska komisija. Na vaša vprašanja o Evropski uniji odgovarjamo po telefonu ali elektronski pošti. Med našimi sodelavci so domači govorci vseh 24 uradnih jezikov EU ter tudi govorci ukrajinščine in ruščine.

Zagotavljamo:

  • takojšen odgovor na splošna vprašanja v zvezi z EU
  • pomoč pri iskanju po spletnih straneh institucij EU
  • natančnejše informacije – po potrebi se v vašem imenu obrnemo na strokovnjaka v Evropski komisiji
  • kontaktne podatke za dostop do najboljših virov informacij in nasvetov
  • točne in ažurne informacije v skladu s standardi javne uprave – naši odgovori sicer niso pravno zavezujoči

Kako ne moremo pomagati

Europe Direct:

  • ne evidentira ali posreduje pritožb/težav (lahko pa vam svetujemo, na koga se obrniti)
  • ne izraža mnenja o politikah EU
  • ne daje pravnih nasvetov ali razlaga zakonodaje EU
  • ne obravnava zadev, ki niso v pristojnosti EU
  • ne pomaga posameznikom pri oblikovanju političnega mnenja o zadevah EU. Kljub temu lahko na tem spletišču izrazite svoje mnenje o posameznih predlogih EU. Spremljate nas lahko tudi na družbenih medijih in poveste svojo mnenje. Na politiko EU lahko vplivate tudi v okviru javne politične razprave z izvoljenimi predstavniki na nacionalni in evropski ravni.

Uporaba storitev Europe Direct

Uporaba naših storitev je brezplačna. Brezplačno nas lahko pokličete kjer koli v EU na 00 800 6 7 8 9 10 11. Samo v zelo redkih primerih nekateri telekomunikacijski operaterji ne omogočajo dostopa ali to storitev zaračunajo. Zato so v vseh državah na voljo tudi druge telefonske številke.

Lahko nam pišete ali nas pokličete od koder koli na svetu. Za klic iz države zunaj EU boste plačali standardno telefonsko tarifo. Uporabite lahko tudi internetno telefonijo.

Če nas kontaktirate izven delovnega časa (ob delovnikih od 9.00 do 18.00 po srednjeevropskem času), lahko pustite sporočilo ali izpolnite ta obrazec in poklicali vas bomo nazaj.

Na pisne poizvedbe običajno odgovorimo v treh dneh. Za zahtevnejše poizvedbe bomo morda potrebovali več časa. Na telefonski klic v povprečju odgovorimo v 15 sekundah.

Tvoja Evropa

Več praktičnih informacij o vaših pravicah v skladu z zakonodajo EU ter pravnih nasvetih glede uveljavljanja pravic boste našli na portalu Tvoja Evropa.