Direct naar de inhoud

Europe Direct heeft het antwoord op uw vragen over de EU

Hoe vind ik een baan in een ander EU-land? Welke rechten heb ik als mijn vlucht geannuleerd wordt? Welke EU-subsidies kan mijn organisatie aanvragen? Kan ik veilig online winkelen in een ander EU-land? Zijn er EU-regels voor de kwaliteit van ons voedsel?

Dit zijn een paar typische vragen over de EU. Wij kunnen ze beantwoorden.

Wat we doen

Het Europe Direct-contactcentrum wordt beheerd door de Europese Commissie. Wij beantwoorden vragen over de Europese Unie, per telefoon of e-mail. Onze medewerkers omvatten moedertaalsprekers van de 24 officiële talen van de EU, Oekraïens en Russisch.

Wij kunnen

  • u onmiddellijk antwoord geven op algemene vragen over de EU
  • u helpen informatie te vinden op de webpagina’s van de EU-instellingen
  • meer gespecialiseerde informatie voor u vinden. Zo nodig vragen wij namens u advies aan een deskundige binnen de Europese Commissie.
  • u doorverwijzen naar de beste bronnen van meer informatie en advies
  • u feitelijk juiste en recente informatie geven, zoals het een goede openbare dienst past. Onze antwoorden zijn echter niet juridisch bindend.

Wat we niet kunnen doen

Helaas kan Europe Direct geen:

  • klachten/problemen registreren of doorsturen (maar we kunnen u wel vertellen met wie u contact kunt opnemen)
  • commentaar geven over EU-beleid
  • juridisch advies geven of de EU-wetgeving voor u interpreteren
  • zaken behandelen die niet tot de bevoegdheden van de EU behoren
  • hulp bieden om uw politieke mening over EU-zaken bekend te maken. Er is wel een speciale website waar u uw mening over specifieke EU-voorstellen kenbaar kunt maken en u kunt ons volgen en opmerkingen maken op de sociale media. U kunt ook invloed uitoefenen op het EU-beleid via het openbare politieke debat met uw nationale en Europese parlementariërs.

Zo gebruikt u Europe Direct

Onze diensten zijn gratis. U kunt ons vanuit de hele EU bellen op het gratis nummer 00 800 6 7 8 9 10 11. In zeer uitzonderlijke gevallen sluit een telecomprovider de toegang tot 0800-nummers af of rekent toch kosten aan voor het gebruik ervan. Daarom kunt u ons ook bereiken via een ander nummer in elk EU-land.

U kunt ons vanuit de hele wereld schrijven of bellen. Als u van buiten de EU belt, betaalt u het normale internationale tarief. Het is ook mogelijk om via internet te bellen.

Als u buiten onze openingstijden belt (werkdagen van 9 tot 18 uur MET) kunt u een bericht achterlaten. U kunt via dit formulier ook vragen of wij u terugbellen.

Schriftelijke vragen beantwoorden wij meestal binnen drie werkdagen. Ingewikkelde vragen kunnen iets meer tijd kosten. Wij beantwoorden de telefoon gemiddeld binnen 15 seconden.

Uw Europa

Bij Your Europe vindt u informatie over uw praktische rechten op grond van het EU-recht en kunt u in sommige gevallen ook juridisch advies krijgen over de toepassing ervan.