Skip to main content

Europe Direct – răspunsuri la întrebările dumneavoastră despre UE

Cum pot obține un loc de muncă în altă țară europeană? Zborul meu a fost anulat – ce drepturi am? Ce fonduri UE poate solicita organizația mea? Este sigur să facem cumpărături online în altă țară din UE? Există norme ale UE care să garanteze calitatea alimentelor pe care le consumăm?

Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care cetățenii le formulează deseori. Noi le putem răspunde.

Ce facem

Centrul de contact Europe Direct este administrat de Comisia Europeană. Răspundem la toate întrebările pe care le primim din partea publicului cu privire la Uniunea Europeană, prin telefon sau e-mail. Personalul nostru include vorbitori nativi ale tuturor celor 24 de limbi oficiale ale UE.

Vă putem

  • oferi un răspuns imediat la întrebările generale despre UE
  • ajuta să navigați pe paginile de internet publicate de instituțiile UE
  • furniza mai multe informații specializate (dacă este necesar, vom contacta un expert din cadrul Comisiei Europene în numele dumneavoastră)
  • comunica datele de contact pentru cele mai bune surse de informații și sfaturi suplimentare
  • oferi informații corecte și actualizate, în conformitate cu standardele serviciului de administrație publică – cu toate acestea, răspunsurile noastre nu au niciodată forță juridică obligatorie.

Ce nu putem face

Din păcate, Europe Direct nu poate:

  • înregistra sau înainta plângeri/probleme (dar vă putem indica persoana de contact potrivită)
  • formula observații privind politicile UE
  • oferi consiliere juridică sau interpreta legislația UE pentru dumneavoastră
  • soluționa chestiuni care nu intră în sfera de competență a UE
  • contribui la promovarea opiniilor dumneavoastră politice cu privire la UE. Totuși, pe acest site puteți face comentarii cu privire la propuneri specifice ale UE. De asemenea, puteți să ne urmăriți și să comentați pe platformele de comunicare socială. De asemenea, puteți influența politica UE participând la dezbaterile politice publice cu reprezentanții aleși la nivel național și european.

Cum puteți utiliza Europe Direct

Serviciile noastre nu costă nimic. Puteți suna din orice loc din UE, gratuit, la 00 800 6 7 8 9 10 11. În foarte puține cazuri, unii operatori nu permit accesul la acest număr sau percep tarife. Acesta este motivul pentru care ne puteți contacta și la alte numere de telefon, în fiecare țară.

Ne puteți scrie sau ne puteți suna din orice loc din lume. Dacă sunați din afara UE, plătiți tariful standard de rețea. De asemenea, ne puteți apela prin internet.

În afara programului nostru de lucru (în zilele lucrătoare între orele 09:00 și 18:00, ora Europei Centrale) puteți lăsa un mesaj sau ne puteți cere să vă sunăm noi (utilizați acest formular).

În mod normal, la întrebările scrise oferim un răspuns în termen de 3 zile. În cazul întrebărilor mai complexe, poate dura mai mult. În medie, răspundem la apelurile telefonice în cel mult 15 secunde.

Europa ta

Pe site-ul Europa ta puteți afla mai multe informații despre drepturile care vă revin în temeiul legislației UE cu privire la anumite chestiuni practice și, în unele cazuri, puteți obține consiliere juridică referitoare la modul în care se aplică acestea.