EU:n päätöksentekoprosessi
EU:ssa päätöksentekoon osallistuvat seuraavat kolme keskeistä toimielintä:
- Euroopan parlamentti, joka edustaa EU:n kansalaisia
- Euroopan unionin neuvosto, joka edustaa EU-maiden hallituksia
- Euroopan komissio, joka edustaa koko EU:n etuja.
EU:n politiikoista päätetään yleensä tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä. Tässä menettelyssä kolme keskeistä toimielintä päättävät yhdessä lainsäädäntöehdotusten hyväksymisestä.
EU-lainsäädännön laatiminen
Ennen kuin komissio tekee lakialoitteita, se arvioi niiden mahdolliset taloudelliset, yhteiskunnalliset ja ympäristöön liittyvät vaikutukset.
Komissio laatii kustakin aloitteesta vaikutustenarviointiraportin, jossa esitetään eri toimintavaihtoehtojen hyödyt ja haitat. Vaikutustenarvioinnissa otetaan huomioon kansalaisjärjestöiltä, kansallisilta viranomaisilta ja toimialojen edustajilta sekä teknisissä kysymyksissä neuvoa antavilta asiantuntijaryhmiltä saatu palaute.
Yksityishenkilöt, yritykset ja järjestöt voivat antaa palautetta suunnitteilla olevista ehdotuksista julkisten kuulemisten (kyselyiden) kautta ja vastata kannanottopyyntöihin komission portaalissa Kerro mielipiteesi – Julkiset kuulemiset ja kansalaispalaute.
Ennen kuin komissio tekee uusia säädösehdotuksia tai muuttaa voimassa olevia toimintapolitiikkoja ja säädöksiä, se ottaa huomioon alan toimintapolitiikkojen ja säädösten arviointien tulokset. Komissio kerää sidosryhmien näkemyksiä myös toimialan, pk-yritysten ja työmarkkinaosapuolten edustajien sekä alue- ja paikallisviranomaisten kanssa käytävissä täytäntöönpanovuoropuheluissa. Lisäksi se toteuttaa EU:n lainsäädännön toimivuustarkastuksia.
Jäsenmaiden kansalliset parlamentit voivat esittää muodollisen varauksen tai antaa lausunnon, jos jotakin kysymystä pitäisi niiden mielestä käsitellä EU-tason sijasta kansallisella tasolla.
Miten komissio suunnittelee uusia aloitteita ja päättää niistä?
EU:n lainsäädännön arviointi ja hyväksyminen
Kun komissio on esitellyt ehdotuksensa, sekä parlamentti että neuvosto tarkastelevat sitä ja voivat ehdottaa siihen muutoksia. Tämän jälkeen parlamentti, neuvosto ja komissio yleensä neuvottelevat ja yrittävät päästä sopimukseen lopullisista muutoksista.
Neuvosto voi kumota komission esittämät vastalauseet yksimielisellä päätöksellä. Komissio voi myös peruuttaa ehdotuksen, jos se katsoo, että parlamentti on muuttanut sitä liikaa. Jos toimielimet eivät pääse sopimukseen lopullisesta tekstistä, ehdotus päätyy toiseen käsittelyyn.
Toisessa käsittelyssä parlamentti ja neuvosto voivat ehdottaa lisää muutoksia. Parlamentti voi myös hylätä ehdotuksen, jos se ei pääse yhteisymmärrykseen neuvoston kanssa.
Jos parlamentti ja neuvosto pääsevät sopimukseen muutoksista, ehdotus voidaan hyväksyä. Jos ne eivät pääse sopimukseen, ratkaisun löytämiseksi muodostetaan sovittelukomitea. Sekä parlamentti että neuvosto voivat hylätä ehdotuksen tässä toisen käsittelyn viimeisessä vaiheessa.
Ehdotus hyväksytään säädökseksi, kun parlamentti ja neuvosto ovat sopineet yhteisestä tekstistä. Tämän jälkeen säädös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.
Erityiset lainsäätämisjärjestykset
Tietyissä tapauksissa neuvosto voi hyväksyä EU:n lainsäädäntöä yksin ilman parlamenttia. Tällöin on noudatettava jompaakumpaa kahdesta erityisestä lainsäätämisjärjestyksestä:
- Hyväksyntä: Neuvosto voi hyväksyä säädöksen saatuaan sille parlamentin hyväksynnän. Parlamentti ei voi muuttaa säädösehdotusta – se voi vain hyväksyä tai hylätä ehdotuksen sellaisenaan.
- Kuuleminen: Neuvosto voi hyväksyä säädöksen sen jälkeen, kun parlamentti on antanut siitä lausunnon. Neuvoston ei tarvitse ottaa parlamentin lausuntoa huomioon, mutta se ei voi hyväksyä säädöstä, ennen kuin on saanut lausunnon.
Katso Euroopan parlamentin istuntoja suorana lähetyksenä
Katso Euroopan unionin neuvoston istuntoja suorana lähetyksenä
Lainsäädännön vaiheet
Kuka tahansa voi seurata EU:n säädösehdotusten etenemistä lainsäädäntöprosessin eri vaiheissa aina suunnittelusta ja hyväksymisestä täytäntöönpanoon ja tarkistamiseen.
Osallistu päätöksentekoon
Komission paremman sääntelyn agendan ansiosta yksityishenkilöt, yritykset, sidosryhmät, kansalliset viranomaiset ja muut organisaatiot voivat antaa panoksensa EU:n päätöksentekoon. Näin pääset vaikuttamaan:
- Osallistu julkisiin kuulemisiin (kyselyihin) tai vastaa kannanottopyyntöihin, jotka julkaistaan portaalissa Kerro mielipiteesi – Julkiset kuulemiset ja kansalaispalaute.
- Tee eurooppalainen kansalaisaloite tai osallistu jonkun muun aloitteeseen. Kansalaisaloite on väline, jonka avulla komissiota pyydetään tekemään lainsäädäntöehdotuksia.
- Jaa tietoa muiden EU:n päätöksenteon ja hallinnon asiantuntijoiden kanssa SINAPSE-verkkoyhteisöjen kautta.
- Osallistu EU:n toimintapolitiikkojen laatimiseen ja keskustele niistä kansalaisvaikuttamisfoorumissa.
- Vaikuta EU:n toimintapolitiikkoihin kansalaispaneeleissa, jotka kokoavat yhteen kansalaisia eri puolilta EU:ta keskustelemaan EU:n asukkaisiin vaikuttavista ehdotuksista.
- Esitä vetoomus Euroopan parlamentille EU:n lainsäädäntöön liittyvistä toimista, jotka koskettavat sinua, tai tue jonkun muun esittämää vetoomusta.
- Rekisteröidy äänestäjäksi tai asetu ehdokkaaksi paikallisissa, kansallisissa ja Euroopan parlamentin vaaleissa.