EU:s beslutsprocess
Här är de tre viktigaste institutionerna i EU:s beslutsprocess:
- Europaparlamentet, som företräder EU-medborgarna
- Europeiska unionens råd (även kallat ministerrådet), som företräder EU-ländernas regeringar
- Europeiska kommissionen, som företräder EU:s allmänna intressen
EU-politiken läggs vanligtvis fast genom det ordinarie lagstiftningsförfarandet, en process där de tre huvudinstitutionerna enas om ny lagstiftning.
Kommissionen föreslår en ny lag
Innan kommissionen lägger fram ett nytt lagförslag utvärderas de ekonomiska, sociala och miljömässiga konsekvenserna i en konsekvensbedömning där de olika alternativens för- och nackdelar beskrivs. I kommissionens konsekvensbedömning ingår synpunkter från icke-statliga organisationer, nationella myndigheter och näringslivet liksom från expertgrupper som ger kommissionen råd i tekniska frågor.
Privatpersoner, företag och organisationer kan också lämna synpunkter på planerade initiativ genom offentliga samråd (enkäter) och inbjudningar att lämna synpunkter på kommissionens portal Kom med synpunkter – samråd och synpunkter.
Vid utformningen av nya initiativ eller översynen av gällande politik och lagar tar kommissionen hänsyn till utvärderingar av den gällande politiken och lagarna på området. Kommissionen samlar in underlag genom dialoger om genomförande med näringslivet, små och medelstora företag, arbetsmarknadens parter och regionala och lokala myndigheter. Man får också underlag från kontroller av EU-lagarnas ändamålsenlighet.
Nationella parlament kan reservera sig eller yttra sig om de anser att frågan ska behandlas nationellt i stället för på EU-nivå.
Lagförslaget granskas och antas
När kommissionen har lagt fram sitt förslag går parlamentet och rådet igenom det och kan föreslå ändringar. Vanligtvis möts parlamentet, rådet och kommissionen sedan för att se om de kan enas om ändringsförslagen.
Rådet kan åsidosätta kommissionens invändningar genom ett enhälligt beslut. Kommissionen kan dessutom dra tillbaka ett förslag om den anser att parlamentet har ändrat det för mycket. Om de tre institutionerna inte kan enas om en gemensam slutlig text görs en andra behandling.
Under den andra behandlingen kan parlamentet och rådet föreslå ytterligare ändringar. Parlamentet kan också blockera förslaget om det inte är enigt med rådet.
Om parlamentet och rådet enas om ändringarna kan förslaget antas. Om de inte kan enas tillsätts en förlikningskommitté som försöker hitta en lösning. Både parlamentet och rådet kan blockera förslaget under denna sista andra behandling.
Ett förslag antas som lag när parlamentet och rådet har enats om ett gemensamt förslag och det har publicerats i EU:s officiella tidning.
Särskilda lagstiftningsförfaranden
I vissa fall kan rådet anta EU-lagar på egen hand utan parlamentet. Då måste en av följande två typer av särskilda lagstiftningsförfaranden följas:
- Godkännande: Rådet kan anta ett lagförslag efter godkännande från parlamentet, som inte kan ändra det – bara godkänna eller avvisa det som det är.
- Samråd: Rådet kan anta ett lagförslag efter att parlamentet har avgett ett yttrande om det. Rådet behöver inte beakta yttrandet men måste invänta yttrandet innan lagen kan antas.
Se direktsändningar från Europaparlamentet
Följ lagstiftningsarbetet
Alla kan följa EU:s lagförslag genom hela beslutsprocessen, från förarbete och antagande till tillämpning och översyn.
Bidra till lagstiftningsarbetet
Kommissionens strategi för bättre lagstiftning ser till att privatpersoner, företag, intressenter, nationella myndigheter och andra organisationer kan bidra till EU:s beslutsfattande. Här är olika sätt att framföra vad du tycker:
- Delta i offentliga samråd (enkäter) eller lämna synpunkter på portalen Kom med synpunkter .
- Dra igång eller delta i ett europeiskt medborgarinitiativ som är en uppmaning till kommissionen att föreslå ny lagstiftning.
- Dela dina kunskaper med andra experter på EU:s beslutsfattande och styrning via Sinapses e-grupper över hela EU.
- Engagera dig och diskutera viktiga EU-frågor på medborgarnas deltagarplattform.
- Bidra till EU-politiken via medborgarpaneler som för samman människor från hela EU för att diskutera viktiga kommande förslag.
- Dra igång, lämna in och stöd en framställning till Europaparlamentet om EU-politik som påverkar dig.
- Ställ upp som kandidat eller rösta i lokala och nationella val och i EU-valet.