Skip to main content

Tények és adatok az Európai Unióról

Terület és népesség

Az EU területe több mint négymillió km², lakossága 447,7 millió fő. Az EU legnagyobb kiterjedésű országa Franciaország, a legkisebb pedig Málta.

Forrás: Eurostat

 

Forrás: Eurostat

Életszínvonal

Egy-egy ország életszínvonalának kiszámításához az árucikkek és a szolgáltatások árát a nemzeti jövedelemhez kell viszonyítani. Erre a vásárlóerő-egységnek (PPS) nevezett, mesterségesen képzett (közös) pénznem használatával kerül sor. A vásárlóerő-paritáson mért, egy főre eső bruttó hazai termék (GDP) összehasonlítása áttekintést nyújt az Unión belüli életszínvonal-különbségekről.

Forrás: Eurostat

 

2017-ben a 27 tagú Unió GDP-je a világ GDP-jének 16%-át tette ki, vásárlóerő-paritáson kifejezve. A világ két legnagyobb gazdasága Kína (16,4%) és az Egyesült Államok (16,3%) volt, őket India (6,7%), majd Japán (4,3%) követte. Az Unióban Németország volt a legnagyobb gazdaság, a világ GDP-jének 3,7%-ával.

Forrás: Eurostat

Oktatás

Az egyes tagállamok más-más összeget fordítanak az oktatásra. Az uniós diákcsere-program, az Erasmus 2014 és 2020 között több mint négymillió embernek segített, hogy külföldön tanuljon és képzésben vegyen részt.

Forrás: Eurostat

 

Az EU emellett aktívan ösztönzi a diákokat, hogy már fiatal kortól tanuljanak új nyelveket, mert a fokozott mobilitásnak köszönhetően egyre több külföldivel lépünk kapcsolatba.

Forrás: Eurostat

Energia és közlekedés

Az elmúlt években az EU egyre nagyobb arányban használ megújuló energiát. Az EU-beli megújuló energiaforrások a következők: szélenergia, napenergia, vízenergia, árapály-energia, geotermikus energia, bioüzemanyagok és a hulladék megújuló része.

Forrás: Eurostat

A hatékony közlekedési rendszer létfontosságú az uniós vállalkozások és a lakosság számára. Az uniós közlekedéspolitika Európa-szerte ösztönzi a tiszta, biztonságos és hatékony közlekedést.

Az Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátásának egynegyede a közlekedésből származik. Az EU célja, hogy e kibocsátások 2050-re 90%-kal csökkenjenek. A közlekedés fenntarthatóbbá tétele azt jelenti, hogy az emberek érdekeit nézzük, és egészségesebb, tisztább és megfizethetőbb alternatívákat biztosítunk számukra.