EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikka
EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoitteena on ratkaista konflikteja ja edistää kansainvälistä yhteisymmärrystä diplomatian keinoin. Politiikan keskiössä on kansainvälisten sääntöjen noudattaminen. Myös kaupalla, humanitaarisella avulla ja kehitysyhteistyöllä on tärkeä rooli EU:n kansainvälisessä toiminnassa.
EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoitteena on
- turvata rauha
- lisätä kansainvälistä turvallisuutta
- edistää kansainvälistä yhteistyötä
- kehittää ja vahvistaa demokratiaa, oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamista.
- Tiivistelmät EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevasta lainsäädännöstä
EU tekee yhteistyötä maailman keskeisten toimijoiden – myös nopeasti kehittyvien maiden ja alueellisten ryhmien – kanssa. Se haluaa varmistaa, että maiden väliset suhteet perustuvat yhteisiin intresseihin ja hyötyihin.
EU:lla ei ole vakinaista armeijaa, vaan se käyttää tehtäväkohtaisesti eri EU-maista peräisin olevia sotilasjoukkoja. EU voi lähettää joukkoja maailman kriisipesäkkeisiin turvaamaan yleistä järjestystä, osallistumaan rauhanturvatoimiin tai antamaan humanitaarista apua konfliktista kärsiville.
Euroopan ulkosuhdehallinto (EUH) huolehtii EU:n diplomaattisista suhteista. Sillä on yli 140 edustuston ja toimiston verkosto, joka edistää ja turvaa EU:n arvoja ja intressejä eri puolilla maailmaa.
Ulkopolitiikassa EU:n ylin päättävä elin on Eurooppa-neuvosto, johon kuuluvat unionin jäsenmaiden valtion- tai hallitusten päämiehet. Useimmissa ulko- ja turvallisuuspolitiikan päätöksissä edellytetään kaikkien EU-maiden yksimielisyyttä.