Direct la conținutul principal

Țările care utilizează euro

Moneda euro este dovada cea mai tangibilă a integrării europene: aproape 341 de milioane de oameni o folosesc în fiecare zi, ceea ce o face să fie a doua cea mai utilizată monedă din lume. Avantajele sale sunt evidente pentru orice persoană care călătorește în străinătate sau face cumpărături on-line pe site-uri din alte țări ale Uniunii.

Statele membre care folosesc moneda euro

În prezent, euro (EUR) este moneda oficială a 20 din cele 27 de state membre ale UE. Ele formează zona euro.

Aderarea la zona euro

Pentru a adopta moneda euro, statele membre ale UE trebuie să îndeplinească așa-numitele criterii de convergență.

Aceste condiții economice și juridice obligatorii au fost convenite în Tratatul de la Maastricht în 1992 și sunt cunoscute și sub denumirea de „criteriile de la Maastricht”. Toate statele membre ale UE, cu excepția Danemarcei, trebuie să adopte moneda euro și să adere la zona euro, odată ce sunt pregătite să îndeplinească aceste criterii.

Tratatul nu specifică un calendar anume pentru aderarea la zona euro, ci lasă la latitudinea statelor membre să-și dezvolte strategiile care să conducă la îndeplinirea criteriilor de convergență.

Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană decid împreună dacă o țară candidată la aderarea la zona euro îndeplinește sau nu condițiile necesare. După evaluarea progreselor înregistrate în raport cu criteriile de convergență, cele două instituții își publică concluziile în propriile rapoarte. Acestea sunt ratificate în continuare de Consiliul ECOFIN, în consultare cu Parlamentul și cu șefii de stat. Dacă rezultatul este favorabil, procesul de adoptare poate începe.