Euroen er det mest håndgribelige bevis på Europas integration: omkring 341 millioner mennesker bruger den hver dag, og det gør euroen til den næstmest brugte valuta i verden. Fordelene ved den fælles valuta er umiddelbart indlysende for enhver, der rejser til udlandet eller handler online i andre EU-lande.
EU-lande, der anvender euroen
I øjeblikket er euroen den officielle valuta for 20 ud af 27 EU-lande, som tilsammen udgør eurozonen – officielt kaldet euroområdet.
Alle EU-lande er med i Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU), og 20 af dem har erstattet deres nationale valuta med den fælles valuta, euroen. Sammen udgør disse EU-lande euroområdet.
I visse tilfælde kan EU-lande forhandle sig til en undtagelse fra EU's lovgivning eller traktater og holde sig uden for bestemte politikområder. Hvad angår den fælles valuta, er det Danmark, som har beholdt sin nationale valuta, efter at euroen blev indført.
Sådan kommer et land med i euroområdet
For at kunne tilslutte sig euroområdet, skal et EU-land opfylde de såkaldte konvergenskriterier.
Disse bindende økonomiske og juridiske vilkår blev fastlagt i Maastrichttraktaten i 1992 og kaldes også Maastrichtkriterierne. Alle EU-lande, bortset fra Danmark, skal indføre euroen og tilslutte sig euroområdet, når de opfylder kriterierne.
Traktaten indeholder ikke nogen tidsplan for tilslutning til euroområdet, men lader EU-landene udvikle deres egen strategi for at opfylde betingelserne for at indføre euroen.
EU-Kommissionen og Den Europæiske Centralbank beslutter i fællesskab, om et land har opfyldt betingelserne for at indføre euroen. Når de to organer har vurderet de fremskridt, der er sket i retning af at opfylde konvergenskriterierne, offentliggør de deres konklusioner i hver deres rapport. Disse godkendes derefter af Økofin-Rådet efter høring af Parlamentet og statscheferne. Hvis resultatet er positivt, kan processen med at indføre euroen begynde.