Skip to main content
Zastava Europske unije Zastava Europske unije

Službena valuta EU-a

Euro kao službena valuta

Euro je službena valuta 20 zemalja Europske unije koje zajedno čine europodručje.

Neke države članice još nisu ispunile kriterije potrebne za pridruživanje europodručju, a Danska je odlučila da neće sudjelovati.

Unutar europodručja euro je jedino zakonsko sredstvo plaćanja. Ako ne postoji poseban sporazum o sredstvu plaćanja, vjerovnici su obvezni prihvatiti plaćanje u eurima.

Stranke se također mogu dogovoriti o transakcijama u kojima se upotrebljavaju druge službene strane valute (npr. američki dolar). Nadalje, mogu se dogovoriti da ne upotrebljavaju novac, nego privatno izdane lokalne sustave trgovanja (npr. platne sustave na temelju kupona) ili virtualne valute (npr. Bitcoin).

Takve privatne i poslovne transakcije i dalje podliježu zakonima o oporezivanju, o trgovačkim društvima, o sprječavanju pranja novca i drugim općim pravilima o trgovini. Međutim, na valute koje nisu službene u europodručju ne primjenjuje se monetarno pravo.

Člankom 128. stavkom 1. UFEU-a utvrđuje se status zakonskog sredstva plaćanja euronovčanica, a člankom 11. Uredbe EZ/974/98 status zakonskog sredstva plaćanja eurokovanica.